Dlaczego puchnę? Jak pozbyć się nadmiaru wody z organizmu?
Masz wrażenie, że niekiedy Twoje ciało jest jak balon? Masz problemy z założeniem butów i ubrań? Twoja twarz jest wyraźnie spuchnięta? Być może Twój organizm zatrzymuje zbyt duże ilości wody. Powoduje to nawet wzrost wagi o 1-2 kg w ciągu jednego dnia. Skąd bierze się zjawisko puchnięcia?
Powód opuchlizny
Zatrzymywanie wody w organizmie może wynikać z wielu powodów. Zdarza się, że towarzyszy odchudzaniu, ale wówczas najprawdopodobniej stosowana przez daną osobę dieta jest nieprawidłowo dobrana. Może się też wydawać, że powiększony brzuch czy ręce są wynikiem zatrzymywania wody, gdy tymczasem są one związane z nadmiarem podskórnej tkanki tłuszczowej, której spalenie wymaga niestety czasu.
Błędy w diecie
Do powstawania zastojów wodnych w naszym ciele przyczynia się nadmiar soli w diecie, jak i całkowity jej niedobór. Sód z soli obecny w organizmie zatrzymuje wodę, dlatego jego nadmiar może skutkować powstawaniem opuchlizny. Jeśli jednak radykalnie zmniejszymy spożycie sodu, każda jego dawka przyjęta z pożywieniem będzie szybko magazynowana w organizmie, a sód przyciągnie wodę.
Woda zatrzymuje się w organizmie, jeśli jemy za dużo węglowodanów lub nie jemy ich w cale, w przebiegu diety eliminacyjnej. Optymalnie jest spożywać od 40 do 60 proc. węglowodanów w diecie - więcej, jeśli dana osoba regularnie ćwiczy.
Sprawdź naszą ofertę: Buty i odzież do biegania - Nike, adidas, Reebook
Problemy zdrowotne i hormony
Na nadmierne gromadzenie wody w ciele człowieka wpływają problemy z tarczycą. Niedoczynność tarczycy oraz choroba Hashimoto (autoimmunologiczne zapalenie tarczycy) często przebiegają z opuchlizną. Może być ona związana także z problemami z nerkami - nie można tego lekceważyć.
U kobiet problem opuchlizny najczęściej związany jest z zaburzeniami w sferze gospodarki hormonalnej, spowodowanymi przebiegiem cyklu owulacyjnego. Przy miesiączce organizm łapie wodę i zatrzymuje ją przez jeden lub kilka dni.
Najlepiej sprawdzić u lekarza czy dietetyka, co jest powodem puchnięcia, zwłaszcza jeśli zdarza się ono coraz częściej. Odpowiednie badania i analiza codziennego jadłospisu pozwolą znaleźć przyczynę opuchlizny.