Dlaczego warto jeść płatki owsiane przy budowaniu masy?
Naturalne płatki owsiane są doskonałą propozycją na pełnowartościowe śniadanie, z uwagi na zawartość walorów odżywczych. Powinny na stałe zagościć w diecie osób odchudzających się. U sportowców chcących budować piękną muskulaturę, płatki owsiane również będą dobrym wyborem. Dlaczego?
Zawartość składników odżywczych w płatkach owsianych
Płatki owsiane są bardzo zdrowe i powinny być włączone do diety zarówno dzieci, jak i dorosłych. U sportowców są one wysoce pożądane, ponieważ składają się z węglowodanów złożonych, w postaci skrobi. Mają wysoką zawartość błonnika, który zmniejsza poposiłkową glikemię i korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Przyspiesza metabolizm, dzięki czemu łatwiej nam tracić zbędne kilogramy. Jednocześnie węglowodany złożone dostarczają energii do codziennej pracy.
W płatkach owsianych jest sporo kalorii - więcej niż w większości produktów pochodzenia zbożowego, z uwagi na zawartość tłuszczu - około 7-8 g na 100 g produktu. Jednak w tej samej porcji płatków owsianych znajdziemy również około 12 g białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Warto zwrócić uwagę na fakt, że w płatkach owsianych znajduje się znaczna ilość witaminy B1, selenu, manganu, a także pewna dawka miedzi, magnezu, cynku i fosforu. Są one łatwo przyswajalne przez organizm, dlatego powinny być wzięte pod uwagę przy komponowaniu jadłospisu sportowców.
Sprawdź naszą ofertę na: legginsy sportowe
Płatki owsiane na masę
Osoby aktywne, a zwłaszcza sportowcy trenujący dla zwiększenia masy mięśniowej, powinni jak najbardziej spożywać owsiankę. Będzie ona pełnowartościowym posiłkiem, dostarczającym węglowodanów złożonych, zdrowych tłuszczy i białka. Najlepiej połączyć ją z jogurtem lub mlekiem, co zwiększy wartość odżywczą posiłku o dodatkową porcję wapnia, białka i witamin z grupy B. Do płatków owsianych można dodać garść orzechów włoskich, dostarczających do organizmu kwas foliowy, witaminy B1 i B6 oraz minerały: miedź, cynk, magnez, mangan i selen. To także źródło tłuszczy omega 3 i omega 6.
Zamiast orzechów do owsianki można dorzucić świeże lub suszone owoce, które dostarczają prozdrowotne polifenole do organizmu.